Miten kunnossapitovastuut asunto-osekeyhtiölain sekä taloyhtiön oman yhtiöjärjestyksen mukaan jakautuvat?
Käytämme vastuukysymyksissä ohjenuorana Kiinteistöliiton uusinta vastuunjakotaulukkoa. Lähtökohtaisesti ulkopinnat ja rakenteet kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Huoneiston sisäpuoli ja asunnon pinnat ovat osakkaan vastuulla. Vastuunjakotaulukosta voi selvittää kunnossapitovastuut yksityiskohtaisesti. Vastuunjakotaulukot julkaisee Kiinteistöliiton omistama Kiinteistömedia Oy.
Mistä saan tilattua isännöitsijätodistuksen tai lainaosuuslaskelman?
Sekä isännöitsijäntodistuksen että lainaosuuslaskelman saa tilattua asiakaspalvelumme kautta.
Kuuluuko vesieristys taloyhtiön vastuulle?
Osakas vastaa kaikista kunnossapito- ja muutostyönsä aiheuttamista kustannuksista, vaikka osakkaan muutostyö vaatisi kajoamista myös yhtiön vastuulle kuuluviin rakennuksen osiin, kuten vedeneristeisiin. Esimerkiksi osakkaan omassa kylpyhuoneremontissa osakas vastaa paitsi kalusteiden ja pintojen, myös mahdollisista vedeneristeiden, vesijohtojen, vesikalusteiden jne. uusimisen kustannuksista.
Jos osakkaan remontin yhteydessä paljastuu korjaustoimenpiteitä vaativa vika tai puute yhtiön vastuulle kuuluvassa rakennuksen osassa, tulee osakkaan keskeyttää työt, olla yhteydessä taloyhtiön edustajaan ja sopia yhtiön vastuulla olevien korjaustoimien suorittamisesta. Yhtiön vastuulle kuuluvan vian korjaaminen kustannuksineen kuuluu yhtiölle.
Milloin remontoitaessa täytyy tehdä muutostyöilmoitus?
Kun suunnittelette remonttia, joka voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin, järjestelmiin tai naapuriasuntoihin. Suosittelemme kuitenkin olemaan aina yhteydessä isännöitsijään, kun sunnittelette remonttia.
Kehen otan yhteyttä netti- ja tv-liittymäongelmissa?
Ota yhteyttä ensisijaisesti suoraan operaattoriin. Jos ongelma ei ratkea, ota yhteys asiakaspalveluumme.
Miten yleinen kustannusten ja korkojen nousu vaikuttavat taloyhtiöömme?
Taloyhtiön maksukyvystä huolehtiminen on tärkeää etenkin epävarmoina aikoina. Taloudenpidossa on huolehdittava ennakoivasti, että yhtiön talous pysyy tasapainossa ja maksukyky säilyy, vaikka kustannukset heittelisivät rajustikin. Osakkaan kannalta tämä tarkoittaa usein sitä, että liian alhaisia vastikkeita voidaan joutua korottamaan. Näin varmistutaan, että yhtiö kykenee hoitamaan velvoitteensa ja vältytään ajautumasta taloudelliseen kriisiin. Yhtiön stabiili taloustilanne on kaikkien etu.
Miten varaudun sähkökatkoihin?
Sähkökatkoksen aikana ensimmäisenä on muistettava pysyä rauhallisena. Sähkökatkot ovat nykyisin aika harvinaisia, joten tilanne voi aiheuttaa hämmennystä. Sähkökatkot eivät kuitenkaan ole vaarallisia, ja niistä selvitään varautumalla hyvin. Viranomaiset suosittelevat varautumaan siten, että asukas kykenee tarvittaessa olemaan 72 tuntia ilman sähköä. Lue lisää >>>
Miten toimin, kun naapuri elää häiritsevää elämää?
Ensimmäisenä voi yrittää keskustella asiasta kyseisen naapurin kanssa. Normaalit elämisen äänet kuuluvat taloyhtiöön eikä täydellistä hiljaisuutta voida olettaa edes yöaikaan. Jos kuitenkin koette, että naapurin eläminen on kohtuuttoman häiritsevää, ottakaa yhteyttä isännöitsijään. Vakavammassa tilanteessa soittakaa hätänumeroon 112. Vakavassa tilanteessa ilmoittakaa asiasta myös isännöitsijälle.
Kuuluvatko kodinkoneet taloyhtiön vastuulle?
Kodinkoneet kuten astianpesukone, pyykinpesukone ja jääkaappi ovat osakkaan vastuulla.